vrijdag 15 februari 2013

15 februari : Uitstap naar Peperpot !


Het ochtendritueel gebeurde zoals de afgelopen anderhalve week sinds we stage hebben. Vroeg opstaan, tas klaarmaken, eten, even lezen in een boek en vertrekken naar school. Vandaag moesten we een lange broek aandoen met dichte schoenen en ook een vest meenemen. Als we met een kleedje of een rok naar school gaan, zweten we al als we terug komen. Met een lange broek en dichte schoenen en een vest in het bos was dit helemaal ondragelijk. 




Vandaag gingen we onze fiets zetten aan het huisje van de student van Vorselaar. Juf Sharda kwam ons daar ophalen rond kwart over zeven. We waren iets aan de late kant maar we kwamen gelijk met haar aan. We waren vandaag wel heel vroeg op school maar zo konden we het zingen van het volkslied nog eens meemaken. Ik ken het nog steeds niet maar maandag krijg ik de papieren versie en kan ik het gaan instuderen.

We gingen klaar staan om in de bus te stappen. Er werd ons verteld dat één juf van de vierde klas A niet meeging omdat ze ziek was. We moesten dus goed mee begeleiden omdat er een juf minder was. Alles verliep heel vlot en de leerlingen waren super! Tijdens de rit naar het natuurreservaat Peperpot krijg ik veel uitleg van juf Loes die naast me in de bus zat. Ik ben veel zaken te weten gekomen over Suriname. 



De aankomst in Peperpot was rond negen uur. We kregen eerst een uitleg over het ontstaan en organiseren van Peperpot. Het ontstaan vond ik persoonlijk nogal ver gezocht. Vroeger kwamen de arbeiders naar de plantages met een locomotief, zo gingen ze ook weer naar huis. Ze namen meteen een bad omdat ze een geurtje hadden na het werken. Tijdens het baden zetten ze kokend water op met peper omdat het een goed aroma zou geven.

Het natuurreservaat was heel groot en er was veel te zien: veel verschillende bomen, planten, dieren en nog zoveel meer. Veel van de planten hadden een medicinale functie. Ik had geen idee waarvoor men planten allemaal kon gebruiken maar blijkbaar is het heel veel. We hebben ook apen gezien die in de bomen aan het slingeren waren. 

 Na het natuurreservaat zijn we met de bus naar de plantage van Peperpot gereden. Eerst mochten we kennismaken met de vrucht kokow. De leerkrachten mochten als eerste proeven. Het was raar om de leerlingen allemaal op jou te zien kijken als je een nieuwe vrucht proeft. Gelukkig was het lekker en konden ze niet genieten van een gek gezicht.

Er was ook een toilet voorzien in het natuurreservaat maar dat wou ik toch niet uitproberen. Het was een kotje waar je in een gat je boodschap moest doen. Je moet er iets opgooien en dan aan een zwengel draaien. Zo zou je natuurlijke mest maken die ze later gebruikten om de planten te bemesten.

Daarna mochten we op de plantage gaan rondlopen waar de arbeiders wonen. Er waren heel mooie huizen maar ook nog vervallen huizen. De vernieuwde huizen waren van Nederlanders die er grond bezitten. Ze komen een paar maanden per jaar op vakantie met familie. De opzichter van de plantage moet hun huis onderhouden. De oudste vrouw die er nog woonde had er vroeger ook gewerkt. Ze was negenentachtig jaar oud en kon niet meer lopen. We konden ook de oude fabriek en loods gaan bekijken van de vroegere plantage Peperpot. De gids vertelde dat er een jongens- en meisjesvoetbalteam was, rally Peperpot. Hij was hier supertrots op terwijl er in België honderden voetbalteams zijn. 




We zijn ook nog langs een bewerkt land gereden van Peperpot. Als de arbeiders gedaan hebben met werken kunnen ze hier planten komen verzorgen of een tuintje aanleggen. Voor deze mensen is dat blijkbaar vrije tijd. Onze gids had juist bloemen geplant en heeft wel een aantal keren hierover iets gezegd.

Hierna reden we weer naar school. We moesten van juf Sharda en het schoolhoofd aan de chauffeur vragen of hij ons niet aan het CHM wou afzetten. Dat is een plaats waar heel veel bussen samen komen. De chauffeurs wilden dit meteen doen. Hierdoor moesten we niet dubbel heen en weer rijden. Nu moesten we nog maar een stukje met lijn 6 rijden om terug aan de koffielaan te geraken. Er was enkel nog plaats achteraan en we gingen daar met vier zitten. Toch stapten er nog mensen in en we wisten niet waar deze zouden gaan zitten. Nu bleek het dat er tussen alle rijen nog een uitklapstoeltje zat dus was er geen doorgang meer. Wie moest er als één van de eerste bellen voor een halte? Wij die helemaal achteraan zaten natuurlijk. De mensen die op een uitklapbaar stoeltje zaten vonden dit niet zo fijn. Ze moesten allemaal rechtstaan voordat wij eruit konden. Het was een grappig zicht. 



We waren redelijk vroeg thuis en hebben iets klein gegeten. Daarna ben ik gaan afwassen. Toen was het ongeveer twee uur. Omdat de anderen nog niet terug waren en het vandaag toch wasdag was, ben ik al maar begonnen met mijn kleren te wassen in onze primitieve wasmachine. Gelukkig ging het snel vooruit en was dat ook alweer gedaan voor een week.

Toen ben ik begonnen aan het overtekenen van nog twee prenten. Dat was redelijk snel gedaan dus besloot ik maar om al enkelen in te kleuren. De kleurtjes beslisten hier anders over want ze wouden niet kleuren. Gelukkig hadden we ook nog wasco’s in huis en kon ik deze gebruiken. Ik heb acht van de zestien prenten ingekleurd en de rest is voor morgen als we niet op uitstap gaan. Dan zal het voor zondag zijn want maandag heb ik het nodig. Ik ben al wel trots op mijn creaties na het vele werk dat ik er al heb ingestoken. 


Om acht uur gaan we bami eten met onze taxi Mike. Dat was alvast de bedoeling. Om kwart voor acht belde hij dat het pas rond negen uur zou lukken. Na even lezen in een boek was ik in slaap gevallen. Rond kwart over negen kwam hij eraan en kon ik met een moe gezicht vertrekken. We hadden allemaal bami besteld. Ze brachten voor drie personen eten en toen vermeldden ze dat al de anderen geen bami konden eten omdat deze op was. We hebben dan maar nasi besteld terwijl de anderen al aan het eten waren. Toen kwamen ze toch nog met een paar porties bami aan. Ik had als één van de laatste eten en kreeg nasi voorgeschoteld. Het was lekker maar veel te veel. Je zag aan iedereen dat we moe waren, dus besloten we om half twaalf toch maar naar het huisje te vertrekken en te gaan slapen. 

Bosies en brasas !

Groetjes Larissa













Geen opmerkingen:

Een reactie posten